Omiń menu i przejdź do treści strony
Dekoracyjny pattern z budynków

Jubileusz Miasta Słupska

Jubileusz Miasta Słupska
Dekoracyjny pattern z budynków

Jubileusz Miasta Słupska

Jubileusz Miasta Słupska

Aktualności

Nie wyrzucaj jedzenia!

infografika prezentująca miesięczne spożycie przez Polaków wybranych artykułów - 7,92 kg warzyw, 5,48 produkty zbożowe, 5,20 kg mięso, 3,75 kg owoce, 2,94 kg nabiał, 1,76 kg cukier, 1,07 kg oleje i tłuszcze

Zgodnie z danymi GUS statystyczny Polak zjada w ciągu miesiąca ok. 28 kg jedzenia, czyli tyle, ile waży przeciętny kangur. Infografika przedstawia ile jemy produktów spożywczych w wybranych kategoriach.

Marnowanie żywności to realny, potężny i przykry problem, którego autorem jesteśmy my wszyscy – mieszkańcy miast i wsi, którzy bardziej lub mniej świadomie godzą się na taki stan rzeczy. A tak być nie powinno! Zjawisko marnowania żywności generujemy wszyscy bez względu na to, jaką rolę pełnimy - czy producentów, czy konsumentów, rolników, dystrybutorów, sprzedawców.

W Polsce marnuje się rocznie ok. 235 kg żywności na osobę co pozwoliłoby przygotować ok. 18 mln posiłków. Nie powinniśmy pozostawiać takich danych i zjawisk bez reakcji. Wiele podmiotów, organizacji pozarządowych i przedsiębiorców stara się podjąć działania zmierzające do zmiany takiego stanu rzeczy.

Warto wspomnieć, że sklep Biedronka od lat apeluje i zachęca ludzi do tego, by lepiej planowali zakupy, odpowiednio przechowywali posiłki i żywność zapobiegając w ten sposób marnowaniu i psuciu, a także by nie kupowali ponad miarę – ale tyle , ile trzeba, nie na zapas, ponieważ często ten zapas ląduje na śmietniku.

Sieć sklepów Biedronka już od 2016 roku rozwija program przekazywania niesprzedanych artykułów spożywczych. Dotychczas 1894 sklepy Biedronka z całej Polski współpracowały z ponad 100 organizacjami pożytku publicznego w tym z Bankami Żywności, Caritasem oraz innymi organizacjami pozarządowymi. Tylko w 2019 roku przekazali ponad 9600 ton nadwyżek żywności, które trafiły do ok. 353 tys. potrzebujących. W okresie od 2016 roku Biedronka przekazała ok. 10 tys. ton żywności o łącznej wartości ponad 200 mln zł, z których dla potrzebujących zostały przygotowane paczki oraz posiłki w jadłodajniach.

BIEDRONKA ZACHĘCA PRZEDSTAWICIELI ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP) DO SKORZYSTANIA Z MOŻLIWOŚCI ODBIERANIA ŻYWNOŚCI Z POBLISKICH SKLEPÓW BIEDRONKA I PRZEKAZYWANIA JEJ POTRZEBUJĄCYM.

Na stronie https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp można wypełnić formularz zgłoszeniowy, który stanowi deklarację i gotowość przeprowadzenia takiego działania.

Zgłaszać się mogą wszystkie podmioty posiadające status OPP i spełniające wymogi Ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, których celem statutowym jest wykonywanie zadań publicznych w zakresie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom w sytuacji trudnej życiowej , wspierania rodziny i pieczy zastępczej, działalności charytatywnej, polegającej głównie na przekazywaniu żywności osobom potrzebującym lub prowadzeniu zakładów żywienia zbiorowego.

O zakwalifikowaniu do programu decyduje również dostępność wybranego sklepu.

Pani Krystyna Danilecka-Wojewódzka Prezydentka Miasta Słupska podkreśla, że musimy zmienić nasze postrzeganie i świadomość dot. jedzenia; jedno wyrzucone jabłko pociąga za sobą szereg strat ekonomicznych i środowiskowych. Prezydentka Miasta prosi byśmy wszyscy pamiętali, że produkcja żywności wiąże się z wykorzystywaniem zasobów, które nie są dane nam raz na zawsze. Zapobiegając wyrzucaniu będziemy oszczędzać wodę i inne surowce, a także zmniejszymy emisję CO2, który ulatnia się chociażby z gnijących na wysypiskach pozostałości żywnościowych.

Kupujmy mniej, bardziej racjonalnie i tyle, ile potrzebujemy – nie mniej , nie więcej – to apel Pani Prezydent, która podejmie starania ukierunkowane na zwiększanie gotowości do zmiany postaw konsumenckich ukierunkowanych na racjonalizację żywienia, zakupów i wykorzystywania dobrej żywności chociażby dla osób, które wsparcia żywieniowego potrzebują.

Dr inż. Krystian Szczepański dyrektor Insytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego także prezentuje ciekawe dane dot. marnowania żywności. Z najnowszych badań i analiz przeprowadzonych  w ramach projektu PROM na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln ton żywności a najwięcej marnują:

- konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln ton,

- produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30 % strat, niewielka ilość w stosunku do pozostałych marnuje się w trakcie transportu i przechowywania/magazynowania – mniej niż 1%

- handel odpowiada za straty na poziomie 7%, a gastronomia niewiele ponad 1%.

Przyczyny? Różne ,w zależności od etapu – czy to jest faza produkcji, handlu czy już konsumpcji.

Niemniej jednak do najczęstszych źródeł marnowania żywności należy wyrzucanie żywności przez nas, w domach, ponieważ: żywność się zepsuła, przekroczony został termin ważności, przygotowaliśmy za dużo jedzenia itp. Z badań wynika że popełniamy błędy już na etapie planowania zakupów i ich dokonywania.

W produkcji roślinnej z kolei główne przyczyny związane są ze złym przechowywaniem surowców, w handlu z utratą świeżości lub przekroczeniem terminu ważności. Każdy z nas może zmienić statystyki - wystarczy więcej dyscypliny i zastanowienia podczas zakupów. Możemy wspólnie pomóc sobie, ludziom potrzebującym i naszej planecie.

 

 

 

 

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska

Zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania!

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska
Uczestnicy Biegu na Wieżę na wspólnym zdjęciu na dziedzińcu słupskiego ratusza.
Bieg na Wieżę po raz trzeci

Bieg na Wieżę po raz trzeci

Zapraszamy do uczestnictwa w kolejnej edycji Biegu na Wieżę.

Bieg na Wieżę po raz trzeci

Kalendarz wydarzeń

Symbol uwagi Alert!
Dzieje się w Słupsku! Zaplanuj czerwiec pełen rozrywki i inspirujących spotkań!
Słupski Jarmark Wakacyjny 2025 - przyjmujemy zgłoszenia wystawców!
Raport o stanie Miasta za 2024 rok - zachęcamy do zapoznania się z jego treścią TUTAJ.