Nie wyrzucaj jedzenia!
Zgodnie z danymi GUS statystyczny Polak zjada w ciągu miesiąca ok. 28 kg jedzenia, czyli tyle, ile waży przeciętny kangur. Infografika przedstawia ile jemy produktów spożywczych w wybranych kategoriach.
Marnowanie żywności to realny, potężny i przykry problem, którego autorem jesteśmy my wszyscy – mieszkańcy miast i wsi, którzy bardziej lub mniej świadomie godzą się na taki stan rzeczy. A tak być nie powinno! Zjawisko marnowania żywności generujemy wszyscy bez względu na to, jaką rolę pełnimy - czy producentów, czy konsumentów, rolników, dystrybutorów, sprzedawców.
W Polsce marnuje się rocznie ok. 235 kg żywności na osobę co pozwoliłoby przygotować ok. 18 mln posiłków. Nie powinniśmy pozostawiać takich danych i zjawisk bez reakcji. Wiele podmiotów, organizacji pozarządowych i przedsiębiorców stara się podjąć działania zmierzające do zmiany takiego stanu rzeczy.
Warto wspomnieć, że sklep Biedronka od lat apeluje i zachęca ludzi do tego, by lepiej planowali zakupy, odpowiednio przechowywali posiłki i żywność zapobiegając w ten sposób marnowaniu i psuciu, a także by nie kupowali ponad miarę – ale tyle , ile trzeba, nie na zapas, ponieważ często ten zapas ląduje na śmietniku.
Sieć sklepów Biedronka już od 2016 roku rozwija program przekazywania niesprzedanych artykułów spożywczych. Dotychczas 1894 sklepy Biedronka z całej Polski współpracowały z ponad 100 organizacjami pożytku publicznego w tym z Bankami Żywności, Caritasem oraz innymi organizacjami pozarządowymi. Tylko w 2019 roku przekazali ponad 9600 ton nadwyżek żywności, które trafiły do ok. 353 tys. potrzebujących. W okresie od 2016 roku Biedronka przekazała ok. 10 tys. ton żywności o łącznej wartości ponad 200 mln zł, z których dla potrzebujących zostały przygotowane paczki oraz posiłki w jadłodajniach.
BIEDRONKA ZACHĘCA PRZEDSTAWICIELI ORGANIZACJI POŻYTKU PUBLICZNEGO (OPP) DO SKORZYSTANIA Z MOŻLIWOŚCI ODBIERANIA ŻYWNOŚCI Z POBLISKICH SKLEPÓW BIEDRONKA I PRZEKAZYWANIA JEJ POTRZEBUJĄCYM.
Na stronie https://www.biedronka.pl/pl/kontakt-opp można wypełnić formularz zgłoszeniowy, który stanowi deklarację i gotowość przeprowadzenia takiego działania.
Zgłaszać się mogą wszystkie podmioty posiadające status OPP i spełniające wymogi Ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie, których celem statutowym jest wykonywanie zadań publicznych w zakresie pomocy społecznej, w tym pomocy rodzinom w sytuacji trudnej życiowej , wspierania rodziny i pieczy zastępczej, działalności charytatywnej, polegającej głównie na przekazywaniu żywności osobom potrzebującym lub prowadzeniu zakładów żywienia zbiorowego.
O zakwalifikowaniu do programu decyduje również dostępność wybranego sklepu.
Pani Krystyna Danilecka-Wojewódzka Prezydentka Miasta Słupska podkreśla, że musimy zmienić nasze postrzeganie i świadomość dot. jedzenia; jedno wyrzucone jabłko pociąga za sobą szereg strat ekonomicznych i środowiskowych. Prezydentka Miasta prosi byśmy wszyscy pamiętali, że produkcja żywności wiąże się z wykorzystywaniem zasobów, które nie są dane nam raz na zawsze. Zapobiegając wyrzucaniu będziemy oszczędzać wodę i inne surowce, a także zmniejszymy emisję CO2, który ulatnia się chociażby z gnijących na wysypiskach pozostałości żywnościowych.
Kupujmy mniej, bardziej racjonalnie i tyle, ile potrzebujemy – nie mniej , nie więcej – to apel Pani Prezydent, która podejmie starania ukierunkowane na zwiększanie gotowości do zmiany postaw konsumenckich ukierunkowanych na racjonalizację żywienia, zakupów i wykorzystywania dobrej żywności chociażby dla osób, które wsparcia żywieniowego potrzebują.
Dr inż. Krystian Szczepański dyrektor Insytutu Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego także prezentuje ciekawe dane dot. marnowania żywności. Z najnowszych badań i analiz przeprowadzonych w ramach projektu PROM na etapach produkcji, przetwórstwa, dystrybucji i konsumpcji w Polsce rocznie marnuje się prawie 5 mln ton żywności a najwięcej marnują:
- konsumenci – aż 60%, czyli blisko 3 mln ton,
- produkcja i przetwórstwo odpowiadają łącznie za 30 % strat, niewielka ilość w stosunku do pozostałych marnuje się w trakcie transportu i przechowywania/magazynowania – mniej niż 1%
- handel odpowiada za straty na poziomie 7%, a gastronomia niewiele ponad 1%.
Przyczyny? Różne ,w zależności od etapu – czy to jest faza produkcji, handlu czy już konsumpcji.
Niemniej jednak do najczęstszych źródeł marnowania żywności należy wyrzucanie żywności przez nas, w domach, ponieważ: żywność się zepsuła, przekroczony został termin ważności, przygotowaliśmy za dużo jedzenia itp. Z badań wynika że popełniamy błędy już na etapie planowania zakupów i ich dokonywania.
W produkcji roślinnej z kolei główne przyczyny związane są ze złym przechowywaniem surowców, w handlu z utratą świeżości lub przekroczeniem terminu ważności. Każdy z nas może zmienić statystyki - wystarczy więcej dyscypliny i zastanowienia podczas zakupów. Możemy wspólnie pomóc sobie, ludziom potrzebującym i naszej planecie.