Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku zaprasza na kolejne spotkanie poświęcone europejskim tradycjom kulinarnym. Tytuł najbliższego spotkania to „Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie”.
Tym razem opowiemy czym w dawnych czasach była książka kucharska, jakie były jej początki i związki z domowymi inwentarzami oraz jakiego rodzaju przepisy zawierała. Przemkniemy od starożytności i średniowiecze, przez czasy nowożytne, by finiszować w początkach XX wieku. Skupimy się głównie na tradycji staropolskiej i polskiej, ale nie zabraknie też opowieści o kuchni niemieckiej czy francuskiej.
Spotkanie poprowadzi Anna Sujecka, historyk sztuki z Działu Historyczno-Artystycznego MPŚ.
Cykl spotkań towarzyszy prezentacji stałej ekspozycji sztućców „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku”, prezentowanej w słupskim Zamku Książąt Pomorskich od września 2020 roku.
Spotkania w ramach cyklu:
Otwarte oprowadzenie po wystawie (23 marca 2025)
Historia sztućców w Europie i Stanach Zjednoczonych (6 kwietnia 2025)
Historia od kuchni, czyli europejskie i polskie książki kucharskie (27 kwietnia 2025)
Syty głodnego nie zrozumie, czyli co jadano w chałupie, pałacu i klasztorze
Między wódką a zakąską, czyli opowiastki o alkoholu
Serdecznie zapraszamy.
Wstęp wolny.
Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku - ul. Dominikańska 5-9