Omiń menu i przejdź do treści strony
Dekoracyjny pattern z budynków

Jubileusz Miasta Słupska

Jubileusz Miasta Słupska
Dekoracyjny pattern z budynków

Jubileusz Miasta Słupska

Jubileusz Miasta Słupska

Honorowi Obywatele

Władysław Piotrowicz

Uchwałą Nr XI/111/11 Rady Miejskiej w Słupsku z dnia 29 czerwca 2011 roku nadano tytuł Honorowego Obywatela Miasta Słupska.

Władysław Piotrowicz urodził się 11 lutego 1947 r. w Czaplinku. Ukończył studia w Budapeszcie uzyskując dyplom inżyniera handlu oraz studia na Akademii Rolniczej w Poznaniu na wydziale żywienia człowieka.

Pan Władysław Piotrowicz związany jest ze Słupskiem od 1958 roku. W 1961 r. jako czternastolatek zaczął przygodę z gastronomią rozpoczynając naukę w słupskiej Zasadniczej Szkole Zawodowej w zawodzie kucharz, z praktyką w restauracji „Metro”. Po ukończeniu szkoły jako wykwalifikowany kucharz kolejne trzy lata uczęszczał do Technikum Gastronomicznego w Słupsku. Jako technik gastronomii otrzymał pracę na stanowisku zastępcy szefa kuchni w Restauracji „Zacisze”. W 1967 roku wyjechał na studia do Budapesztu, a po powrocie podjął staż w Słupskich Zakładach Gastronomicznych.

Był kierownikiem Restauracji „Metro”, a następnie kierownikiem Restauracji „Piracka”. Wykazując duże zdolności organizacyjne i ogromną wiedzę w 1977 roku za sprawą rekomendacji znanego dyrektora gastronomii w Polsce, Tadeusza Szołdry, został mianowany przez Centralny Związek Spółdzielni Spożywców „Społem” w Warszawie, na stanowisko zastępcy dyrektora ds. gastronomii Zakładu Kompleksowych Wdrożeń „Społem” w Słupsku. Wówczas zarządzał trzema karczmami: „Karczmą Słupską”, „Karczmą Pod Kluką” i „Karczmą Rycerską” w Lęborku, a także pełnił nadzór i patronat nad sześcioma „Karczmami Słupskimi” w Polsce (tj. w: Bydgoszczy, Katowicach, Lublinie, Opolu, Rzeszowie i Warszawie).

Władysław Piotrowicz odpowiadał za pion zaopatrzeniowy oraz szkoleniowy jak również nadzorował wdrażanie receptur i czuwał nad jakością potraw. Nadzorował również proces uruchamiania nowo powstających lokali. „Karczma Słupska” stała się słynna na całą Polskę. Jej kuchnią zachwycał się inicjator Festiwalu Pianistyki Polskiej Jerzy Waldorf, a dzięki jego publikacjom Słupsk wyrósł na stolicę gastronomiczną Polski. W latach 1979-1983 Pan Wł. Piotrowicz, pracował na stanowisku dyrektora „Karczmy Słupskiej” w Budapeszcie, pierwszej karczmy za granicą. Po powrocie do kraju ponownie objął stanowisko kierownika restauracji „Metro”. Funkcję tę pełnił do 1991 roku.

Przez kolejne lata lokal ten dzierżawił i prowadził wraz z Władysławą Bogusz na własny rachunek. W 2004 roku został właścicielem „Karczmy Słupskiej”, którą dwa lata później próbował reaktywować. Ogrom obowiązków związany z prowadzeniem dwóch restauracji spowodował rezygnację z dzierżawy „Metra”. W 2007 roku Władysław Piotrowicz przeszedł na emeryturę, a rok później problemy zdrowotne zmusiły go do zamknięcia i sprzedaży „Karczmy Słupskiej”.

Jako wieloletni restaurator i gastronom doprowadził lokalne zakłady gastronomiczne do świetności, dzięki czemu słupska gastronomia stała się znana w kraju i zagranicą. Przez wiele lat był wykładowcą na kursie gospodnika w Zakładach Doskonalenia Zawodowego w Słupsku szkoląc młodą kadrę dla potrzeb gastronomii. Był doradcą w sprawach gastronomii w Centralnym Związku Spółdzielni Spożywców „Społem” w Warszawie. Wraz ze wspólniczką, Władysławą Bogusz jako pierwsi w Słupsku wprowadzili kuchnię chińską otwierając na parterze Restauracji „Metro” lokal pod nazwą „Złoty Smok”. Następnie wykorzystując doświadczenie i pobyt na Węgrzech Władysław Piotrowicz otworzył wraz z szefem kuchni, Andrzejem Ślebiodą „Restaurację Węgierską” w miejscu, gdzie dziś mieści się „Staromiejska”. Obie innowacje cieszyły się wielkim powodzeniem wśród mieszkańców Słupska jak i gości.

Niezależnie od pracy zawodowej gastronom brał udział w życiu społecznym i kulturalnym. Od 1971 roku jest członkiem Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego, a od 1995 roku pełni funkcję wiceprezesa tego towarzystwa. W 2000 roku został współzałożycielem Stowarzyszenia Przyjaciół Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, którego do dziś jest aktywnym działaczem. Od 2004 do 2010 roku członek Rady Gospodarczej przy Prezydencie Miasta Słupska. W 2009 roku był współtwórcą Stowarzyszenia Przyjaciół Ziemi Słupskiej i od początku jego istnienia jest członkiem Zarządu. Władysław Piotrowicz jest także organizatorem licznych imprez kulturalnych i wystaw. Współprojektował medale wydane z okazji 700-lecia nadania Miastu Słupsk praw miejskich,wybitych przez Stowarzyszenie Przyjaciół Ziemi Słupskiej oraz Polskie Towarzystwo Numizmatyczne O/Słupsk.

Od wczesnych lat młodzieńczych zajmował się kolekcjonerstwem. Początkowo zbierał znaczki pocztowe, monety i medale, a życie zawodowe sprawiło, że zainteresował się sztućcami – ich kształtem i zastosowaniem w życiu człowieka. Te wszystkie pasje zaowocowały kolekcjonerstwem pamiątek lokalnych, z których słupski gastronom stworzył poważny i znaczący dla miasta zbiór. Jego pasja, której poświęca dużo czasu i energii nie ogranicza się tylko do gromadzenia, ale przede wszystkim do prezentowania zbiorów i rozpowszechniania dziejów Słupska. Od kilkunastu lat ściśle współpracuje z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku, słupskimi stowarzyszeniami i kolekcjonerami. W oparciu o jego zbiory wydano kilka publikacji, w tym cyklu „Słupsk anno Domini”.

Pan Władysław Piotrowicz jest autorem:

  • „Słupsk – dawniej Stolp na pocztówkach”,
  • „Słupsk – dawniej Stolp na pocztówkach – suplement”,
  • oraz współautorem publikacji „Medale słupskie”.

Dotychczasowe wyróżnienia, odznaczenia i nagrody Pana Władysława Piotrowicza, to:

1) medal pamiątkowy „ZA ZASŁUGI DLA WOJEWÓDZTWA SŁUPSKIEGO”;

2) odznaczenia „WYBITNY PRACOWNIK NA WĘGRZECH” - 1982 i 1983 rok;

3) dyplom honorowy Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego w uznaniu zasług wniesionych w rozwój numizmatyki polskiej i Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego – 2002 rok;

4) Medal Polskiego Towarzystwa Numizmatycznego „Za ZASŁUGI DLA NUMIZMATYKI” - 2007 rok;

5. Medal Bonawentury Jezierskiego Towarzystwa Odkrywców – 2010 rok; jest to medal, które słupskie Towarzystwo Odkrywców wybiło w 2007 roku, w 200-letnią rocznicę bitwy stoczonej pod Słupskiem przez polskich powstańców i żołnierzy dowodzonych przez gen. Michała Sokolnickiego. Polacy, którzy wtedy pojawili się pod bramami pruskiego Stolpu udowadniali, że są warci niepodległej Polski. Towarzystwo Odkrywców postanowiło przyznawać medal tym, którzy odznaczają się w szeroko pojętej służbie dla dobra Polski i Słupska. Władysław Piotrowicz został uhonorowany medalem w podzięce za album z archiwalnymi widokówkami, ukazującymi stary Stolp, wydanym przez Grawipol. Ten album przybliża przedwojenny Słupsk współczesnym mieszkańcom miasta.

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska

Zapraszamy wszystkich do wspólnego świętowania!

Potrójny Jubileusz Miasta Słupska
Na zdjęciu osoba w rękawiczkach trzyma w rękach próbkę do badania krwi
Możliwość wykonania testu w kierunku HIV, HCV i KIŁY

Możliwość wykonania testu w kierunku HIV, HCV i KIŁY

Możliwość wykonania testu w kierunku HIV, HCV i KIŁY

Możliwość wykonania testu w kierunku HIV, HCV i KIŁY

Kalendarz wydarzeń

Symbol uwagi Alert!
Dzieje się w Słupsku! Zaplanuj maj pełen rozrywki i inspirujących spotkań!
UWAGA! Zmiana terminu 9. SALWY! Odbędzie się 24 maja 2025 na słupskich bulwarach!
Informator na rok szkolny 2025/2026 - oferta szkół ponadpodstawowych 
Trwa konkurs ekologiczny "W wodzie się nie mieści". Szczegóły dostępne TUTAJ.