Zintegrowane zarządzanie żywnością, wodą i energią na przykładzie Słupska
Dobiega końca partnerska współpraca z Pracownią Zrównoważonego Rozwoju z Torunia w ramach międzynarodowego projektu Tworzenie interfejsów - budowanie zdolności do zintegrowanego zarządzania żywnością, wodą i energią w miastach położonych nad wodą.
Miasto Słupsk jest jednym z trzech miast obok Tulczy (Rumunia) i Wilmington (Stany Zjednoczone), które wzięły udział w testowaniu powstających w projekcie rozwiązań. W ramach projektu odbywały się spotkania dotyczące żywienia i żywności w Słupsku. Projekt polegał na określeniu wpływu żywności na nasze zdrowie, środowisko i lokalne otoczenie, wykorzystywał również narzędzia technologiczne. Głównym jego założeniem było pokazanie, że to co jemy, wpływa nie tylko na nasze zdrowie ale też na środowisko. Co więcej: że organizacja sposobu łańcucha żywności w placówkach edukacyjnych może też chronić środowisko i wspierać lokalną gospodarkę. W realizację projektu włączyły się dwa przedszkola tj. Przedszkole Miejskie nr 12 Niezapominajka i Przedszkole Miejskie nr 25 im. Kubusia Puchatka. Z obserwacji przeprowadzonych w zakresie ww. projektu wynika, że ważne jest, aby dzieciom podawano posiłki, które są przede wszystkim zdrowe i różnorodne, a przy tym smaczne i pożywne, przygotowywane z produktów najwyższej jakości.
Zaznaczyć należy, że świadomość ekologiczna mieszkańców Słupska jest duża i coraz więcej osób interesuje się kwestią nie tylko jakości żywności, ale też jej wpływu na środowisko.
Szczególne podziękowania należą się Pani Aleksandrze Bąkowskiej Dyrektorce Przedszkola Miejskiego nr 12 Niezapominajka oraz Panu Jackowi Kostrzewie Dyrektorowi Przedszkola Miejskiego nr 25 im. Kubusia Puchatka za wsparcie projektu oraz rodzicom, opiekunom i dzieciom za zaangażowanie.
Pamiętajmy, że podnoszenie świadomości oraz sposób żywienia w placówkach edukacyjnych wspiera nie tylko środowisko ale i lokalną gospodarkę.