Wystawa: „Bon Appetit. Zabytkowe sztućce, ich historia, kształty i przeznaczenie.”

    959
    Wczytuję mapę...

    Data/Czas
    16/12/2016 - 17/09/2017
    Całodniowe

    Nieruchomości

    Lokalizacja
    Muzeum Pomorza Środkowego

    Kategorie


    b_500_707_16777215_00_images_gallery_sztucce_mps-slupsk-sztucce-plakat-s.jpg

    Wystawa prezentuje jedną z najciekawszych w kraju prywatnych kolekcji sztućców stołowych. Jej unikalność może śmiało konkurować z wieloma polskimi i europejskimi zbiorami.

    Wystawa będzie czynna od 16 grudnia 2016 do 17 września 2017 roku. W czasie jej trwania przewidziana jest bogata oferta edukacyjna skierowana do przedszkoli i szkół oraz rodzin i osób indywidualnych – spotkania na ekspozycji (w tym oprowadzania), wykłady i warsztaty.

    Prezentowana kolekcja liczy blisko 900 obiektów srebrnych i platerowanych – pojedynczych i kompletów składających się z kilku lub kilkunastu elementów. Powstaje systematycznie od blisko trzydziestu lat, a jej spójność wynika z konsekwentnie realizowanych kryteriów gromadzenia, jak: autentyczność, ciekawa funkcja oraz zgodność z ofertą katalogową dawnych firm wytwarzających zastawy stołowe.

    Sztućce prezentowane są na wystawie w niespotykanym dotychczas układzie, który przede wszystkim uwzględnia ich przeznaczenie. Obok powszechnie znanych noży, widelców i łyżek na ekspozycji zobaczyć będzie można min. szczypce do raków i homarów, chwytaki do kości, zestawy do tranżerowania mięs i ryb, łopatki do lodów, wyciskarki do cytrusów, akcesoria do herbat i suszy ziołowych, czerpaki do śmietanki, sitka i młotki do lodu. Większość z nich została wykonana w latach 1875-1939, ale są też wcześniejsze i późniejsze. Najwięcej jest wyrobów uznanych wytwórni warszawskich – Frageta i Norblina oraz różnych wytwórni niemieckich. Są też pojedyncze przykłady wyrobów z wytwórni braci Henneberg, Plewkiewicz i Spółka, firm amerykańskich (np. J.E.Caldwell&Co, Rogers Bros), francuskich (Christofle). Są też wyroby takich uznanych mistrzów, jak Karol Filip Malcz (Warszawa) czy pracujący min. dla dworu pruskiego Johann George Hossauer (Berlin).

    Organizacja tego rodzaju wystawy jest niezwykle istotnym przedsięwzięciem mającym na celu nie tylko przedstawienie historii jedzenia, ale także przywrócenie (szczególnie w młodym pokoleniu) kultury stołu, która silnie przenika się z zasadami dobrych manier, obyczajów i codziennego savoir-vivre’u. Szczególnie w obecnym czasie, kiedy kultura masowa z lokalami typu „fast food” zdominowała codzienność, należy przypominać i na nowo wprowadzać zasady dobrego gustu, przypominając o korzyściach płynących z umiejętności wspólnego jedzenia i dobrego zachowania się w towarzystwie oraz pokazać, w jaki sposób spożywać (coraz bardziej popularne w Polsce) dania kuchni włoskiej czy francuskiej.

    Serdecznie zapraszamy!

    PODZIEL SIĘ
    CIT Słupsk
    Informacja przygotowana przez Centrum Informacji Turystycznej w Słupsku prowadzoną przez lokalną organizację pozarządową Fundację Partnerstwo Dorzecze Słupi - Kontakt: CIT Słupsk / ul. Starzyńskiego 8 / cit@pds.org.pl / tel. 59 7285041